تحول در رشته علوم قرآن و حدیث

ساخت وبلاگ

مجری تدوین برخی سرفصل‌های رشته علوم قرآن و حدیث با اشاره به مهم‌ترین اولویت‌ها در تعیین سرفصل‌ها، گفت: بر اساس پیشنهاد جدید، ۱۷ سرفصل قبلی آرام آرام یا یکباره و کامل حذف می‌شوند و سرفصل‌های جدید محور کار قرار می‌گیرد.

حجت‌الاسلام والمسلمین سیدرضا مؤدب، مدیر گروه قرآن و حدیث دانشگاه قم و مجری تدوین یکی از سرفصل‌های علوم قرآن و حدیث که در وزارت علوم پیگیری می‌شود، در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا)، درباره روند کار و این سرفصل اظهار کرد: درخصوص تدوین سرفصل علوم قرآن ۱، ۲ و ۳ در کمیته چندین جلسه گذاشتیم. در دانشگاه‌ قم با مشارکت برخی از اعضای هیئت علمی این دانشگاه‌ و تعدادی از دانشجویان دوره دکتری روی این سرفصل جلسات زیادی گذاشتیم و کار کردیم و در حال حاضر مدت زیادی از زمانی که آن‌ها را برای وزارت علوم فرستاده‌ایم می‌گذرد.

وی افزود: شروع کار ما از دی‌ماه ۹۳ بوده است. سه سرفصل اساسی و آغاز سرفصل‌ به ما واگذار شد. چند بار سرفصل‌های دیگری که مصوب بوده را مرور کرده‌ایم؛ بیش از ۱۷ سرفصل در این حوزه مصوب وزارت علوم بوده که هر کدام برای مرکزی و یا حوزه‌های مطالعاتی قرآن و حدیث تصویب شده بود و اینها با هم هماهنگ نبود. آن‌ها را تحلیل و اهداف آن‌ها را بررسی کردیم.

مؤدب عنوان کرد: سعی کردیم به سرفصلی برسیم که هم واحد باشد و هم با سیاست‌های جدید که در وزارت علوم تعیین شده تطبیق پیدا کند. به همین جهت واقعاً کار کارشناسی نسبتاً‌ خوبی در مورد سه سرفصل علوم قرآنی ۱، ۲ و ۳ انجام و برای وزارت علوم فرستاده شده است. ان‌شاءالله امیدواریم که نتیجه‌اش مثمر باشد.

حذف ۱۷ سرفصل قبلی علوم قرآن و حدیث

مدیر گروه قرآن و حدیث دانشگاه قم گفت: بر اساس پیشنهاد جدید، ۱۷ سرفصل قبلی آرام آرام یا ناگهانی و کامل حذف می‌شوند و سرفصل‌های جدید محور کار قرار می‌گیرد.

مهم‌ترین اولویت‌های تعیین سرفصل‌ها

وی در پاسخ به این سؤال که مهم‌ترین اولویت‌ها در تعیین سرفصل‌ها چه چیزی بوده است؟ اظهار کرد: با توجه به شرایط روز انقلاب اسلامی و پایگاه و جایگاه حوزه‌های علوم قرآنی در جهان اسلام تلاش کردیم سرفصلی را متکی بر پاسخ به جدیدترین سؤال‌ها و مسائل علوم قرآن و حدیث تدوین کنیم.

مدیر گروه قرآن و حدیث دانشگاه قم در رابطه با اینکه چقدر به نیاز جامعه توجه شده است؟ عنوان کرد: در سرفصلی که در حوزه ما بوده خیلی زمینه این مطلب فراهم نبوده که در این باره نیازسنجی کنیم؛ یکسری از سرفصل‌ها هستند که متناسب با نیازها هستند و یکسری سرفصل‌ها هستند که توجه به نیاز خاصی ندارند و برای تقویت علمی رشته و مبانی قوی دینی هستند. سرفصلی که ما داشتیم خیلی وابسته به شرایط و نیاز جامعه نبود اما تلاش کردیم سؤالات مرتبط و مسائل مرتبط در آنجا مورد بحث قرار گیرد.

مؤدب درباره توجه به مباحث میان‌رشته‌ای در تدوین سرفصل‌ها، گفت: قدری مباحث مربوط به میان‌رشته‌‌ای که انجام می‌شده را داشته‌ایم، اما باز سرفصل‌ها برخی از عناوین اصولاً میان‌‌رشته‌ای هستند و برخی مشترک هستند و اختصاص به مباحث میان رشته‌ای ندارند. سرفصلی که ما داشتیم خیلی حوزه میان‌رشته‌ای خاصی نبوده است.

مدیر گروه قرآن و حدیث دانشگاه قم درباره همکاری که با شورای تحول رشته علوم قرآن و حدیث مستقر در وزارت علوم دارد، اظهار کرد: بحمدلله کارها خیلی خوب شروع شده ولی تداوم آن قدری کند است. نیاز است که وزارت علوم سرمایه‌گذاری جدی‌تری را به‌منظور تداوم آن انجام دهند. نیازمند این است که جلسات بیشتر برگزار شود. موضوعات بیشتر مطرح شود. از مشارکت استادان و محققان این رشته بیشتر کمک گرفته شود. لازم است همایش‌های علمی بیشتری برگزار شود.

مؤدب در پاسخ به این سؤال که جلسات شورای تحول در سرفصل‌های رشته علوم قرآن و حدیث هر چند وقت یک بار برگزار می‌شود؟ عنوان کرد: جلسات دیر برگزار می‌شود. نتایج معمولاً خیلی جدی واقع نمی‌شود؛ البته تردید ندارم گروهی که در وزارت علوم هستند، گروه دلسوزی هستند و نیروهای جوان و متعهدی و بحمدلله آشنای به مسیر هستند؛ اما به نظرم قدری شتاب کار کم شده،‌ به عبارتی در سال ۹۴ تعداد جلساتی که برگزار شد نسبت به سه ماهه آخر ۹۳ خیلی کمتر شده است و این خودش شاخصی است برای اینکه کار به خوبی پیش نمی‌رود. امیدواریم تا آخر تابستان کار بازنگری انجام شود.

نحوه مشارکت اساتید در این طرح

مجری تدوین یکی از سرفصل‌های علوم قرآن و حدبث با اشاره به نحوه مشارکت اساتید در این طرح، گفت: معمولاً از اساتید دانشگاه تهران، دانشگاه‌های قم و دانشگاه‌های نزدیک کمک گرفته می‌شود. شاید بهتر بود از اساتید مراکز قدری دورتر ولی علمی مثل مشهد، اصفهان، اهواز شیراز و حتی سیستان و بلوچستان که واقعاً دانشمندان بزرگی دارند و مراکز بزرگی هستند نیز استفاده شود. خوب بود تمهیداتی اندیشیده می‌شد که از مراکز بیشتری کمک گرفته شود یا کمیسیون‌هایی به آن‌ها واگذار می‌شد و یا هر دانشگاه خاصی مسئولیت انجام کارهای یک کمیسیون خاص را عهده‌دار می‌شد؛ البته الان هم مشارکت خوب است ولی می‌شود بهتر از این باشد.


موضوعات مرتبط: علوم قرآن و حدیث ، وبلاگ علوم قرآن و حدیث
برچسب‌ها: تحول در رشته علوم قرآن و حدیث , رشته علوم قرآن و حدیث , دکتر سید رضا مودب , وبلاگ علوم قرآن و حدیث , آزمون دکتری علوم قرآن و حدیث

دکتر مصطفوی | Dr. Mostafavi...
ما را در سایت دکتر مصطفوی | Dr. Mostafavi دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : drmostafavia بازدید : 392 تاريخ : پنجشنبه 23 فروردين 1397 ساعت: 0:39

خبرنامه