معرفی گروه علوم قرآن و حدیث دانشکده الهیات دانشگاه فردوسی مشهد

ساخت وبلاگ

گروه آموزشی علوم قرآن و حدیث دریک نگاه

درآمد

گروه علوم قرآن و حدیث از پرسابقه ترین گروههاي آموزشی دانشکده الهیات است که پیشینه آن به سال 1349 باز میگردد؛ زمانی که نام دانشکده از دانشکده معقول و منقول به دانشکده الهیات و معارف اسلامی تغییر یافت.

تجربه فعالیت چهل و شش ساله این گروه و برخورداري از استادان مجرب و نامی کشور آنچنان ظرفیت گشا بود که از سالها پیش تربیت دانشجو در مقاطع مختلف تحصیلی را میسر گرداند و اکنون گروه علوم قرآن و حدیث دانشگاه فردوسی مشهد به عنوان گروهی وزین در سطح کشور مطرح است .

مطابق آخرین آمار، تعداد دانشجویان مشغول به تحصیل علوم قرآن و حدیث در سال تحصیلی 96 مقطع کارشناسی 184 نفر، در مقطع کارشناسی ارشد 117 نفر، و در مقطع دکتري 62 نفر و مجموع دانشجویان شاغل به تحصیل تا کنون 363 نفر هستند.


هیأت علمی گروه گروه علوم قرآن و حدیث

در طی چند دهه فعالیت خود محل حضور استادان بزرگ و نامی کشور بوده که جامعه علمی از پرتو دانش آنان بهرهها گرفته است. از این جمله بایستی از استاد فقید، شادروان استاد کاظم مدیرشانهچی و آیت الله واعظ زاده خراسانی نام برد.

در حال حاضر شمار اعضاي هیأت علمی گروه یازده نفر می باشند که دو نفر در مرتبه استاد تمامی، 7 نفر در مرتبه دانشیاري و 2 نفر داراي مرتبه استادیاري هستند.

از سال 1352 شمسی تا کنون نیز دوازده تن در جایگاه مدیریت گروه قرار داشتهاند که اسامی ایشان را می‌توانید در پیوست ملاحظه فرمایید .


اهداف رشته علوم قرآن و حدیث

تفسیر، حدیث و علوم قرآنی از مجموعه معارف و دانستنی هاي مهم دین است که در این رشته، آشنایی با اصول علوم قرآنی و نیز برخورداري از اطلاعات جامع در زمینه تفسیر و حدیث و کلید فهم هر یک بدست می آید. دانشجویان این رشته در مقطع کارشناسی 137 واحد درسی ، در مقطع کارشناسی ارشد 32 واحد و در مقطع دکتري 36 واحد درسی را گذرانده و از طریق آن ، اطلاعات گوناگونی را در موضوعات یاد شده به دست می آوردند.رشته علوم قرآن و حدیث از سال هاي قبل مورد توجه مستشرقان بوده و توجه متفکران زیادي از شرق و غرب را به خود جلب نموده است که اطلاع از نحوه ي تفکر آنها و نیز سیر مطالعات آنان در این رشته مورد توجه قرار می گیرد.

آشنایی با برنامه درسی گروه علوم قرآن و حدیث

یکی از شاخصهاي مهم پویایی در دانشگاه، بازخوانی، اصلاح و تکمیل پیوسته مواد، موارد و منابع درسی است. براي تأمین این هدف برنامههاي درسی رشته علوم قرآن و حدیث در مقطع کارشناسی مورد بازبینی واقع شده که آخرین و مهمترین بازبینی منجر به تدوین برنامه جامع درسی مقطع کارشناسی گردید. برنامه 1390 به مرحله اجرا وارد شد.همچنین دروس آموزشی دوره دکتري نیز - اي که از شروع سال تحصیلی 91 در آخرین تغییرات اعمال شده، در سه نیمسال تحصیلی ارائه می شود و پس از آن دانشجو ،وارد مرحله آزمون جامع خواهد شد.

در جریان این برنامه ریزي کوشش زیادي به عمل آمد تا با جامع نگري ، توجه به جنبه هاي کاربردي، تربیت همه جانبه دانشجو، مواد درسی، منابع و سرفصلها با یک نظم و ترتیب حساب شده در کنار یکدیگر انسجام یابند.لازم به یادآوري است فرآیند توسعه رشته ها و برنامه ها در مقاطع تحصیلات تکمیلی در دست اجراست.به عنوان مثال درخواست ایجاد دو رشته جدید تفسیر و علوم قرآنی در مقطع کارشناسی ارشد به وزارت متبوع ارسال و مورد تصویب قرار گرفت و از سال 1394 براساس تفاهم نامه میان دانشگاه فردوسی مشهد و کالج اسلامی نجف دوره کارشناسی ارشد علوم قرآنی براي دانشجویان عراقی دایر شد و اکنون دو گروه از دانشجویان خارجی درمقطع کارشناسی ارشد مشغول به تحصیل بوده و دروس ایشان به زبان عربی تدریس می شود.

مجموعه 137 واحدي دروس کارشناسی حاوي 12 واحد دروس عمومی، 51 واحد دروس پایه و 70 واحد دروس تخصصی و 4 واحد درس اختیاري است. دروس عمومی، فصل مشترك کلیه گروههاي الهیات است که بر اساس یک نیاز مشترك تدوین و اجرا شده است.

دروس پایه، نقش بنیادینی در آماده ساختن دانشجو براي ورود به دروس تخصصی دارد. بخش عمده آن را آموزش صرف و نحو و دروس مرتبط دیگر تشکیل میدهد که هدف اصلی در آن، تقویت بنیه دانشجو در فراگیري زبان عربی است. زبانی که پایه اساسی فهم کلیه معارف و منابع دینی به ویژه تفسیر و حدیث را تشکیل میدهد و بدون کسب آگاهی و آمادگی در آن، مطالعه و درس آموختن در منابع اصلی میسر نیست.
سایر دروس تنظیم شده در موضوعاتی چون کلام ، عقاید ، فلسفه ، تاریخ ، سیره ، منطق ، مبادي فقه و مبادي اصول براي آشنا کردن اجمالی دانشجو با علومی است که پیشرفت رشته در هیچ حال بی نیاز از آنها نیست.
بخش تخصصی، مجموعه متنوع و کاملی است شامل دروس تفسیر ، تاریخ تفسیر ،تاریخ حدیث ، فقه الحدیث ،علوم قرآنی ، نهج البلاغه و ادعیه و زیارات که به هدف تعمیق آشنایی دانشجویان با مسائل و مباحث مورد نیاز تدوین شده است.کوشش مؤثر دانشجو در گذراندن موفق این دروس ، قابلیتهاي او را به فعلیت در آورده او را به عنوان کارشناسی آگاه و پخته تحویل جامعه خواهد داد.

دانشجوي کارشناسی علوم قرآن و حدیث موظف است براي تکمیل واحدهاي خود از میان جدول دروس اختیاري، 2درس را اختیار کند.درس مهارتهاي زندگی دانشجویی جزو یکی از این دو درس لحاظ شده است(لذا دانشجویان ورودي 95 در ترم 6 یا 7 نیاز به گذراندن فقط یک درس اختیاري دیگردارند).نکته مهم قابل ذکر آن که رعایت پیش نیازي یک وظیفه مقرر دانشجویی است. افزون بر این، پیروي از نظم چارت درسی(آرایش
ترمی دروس) بر حسب ورودي نیز قویاً به دانشجویان عزیز توصیه میشود این مسأله هم به پیشرفت منظم و تدریجی تحصیلی میانجامد و هم به فراغت به هنگام و بدون تأخیر از تحصیل منجر میشود.

در پایان براي شما دانشجوي عزیز ورودي جدید صبر، حوصله ، پشتکار و جدیت را از درگاه خداوند آرزو میکنیم و امیدواریم همواره در دین و دانش موفق باشید.

دکتر عباس اسماعیلی زاده

مدیرگروه علوم قرآن و حدیث

مديران گروه علوم قرآن و حدیث از سال 1352 تا كنون

رديف

نام و نام خانوادگي

مرتبه علمي در زمان تصدي

دوران تصدي

1

محمد واعظ زاده خراسانی

استاد

52 تا 56

2

دکتر سید جواد مصطفوی

استادیار

56 تا 58

3

غلامرضا نافلی

مربی

67 تا 71

4

دکتر مرتضی ایروانی

استادیار

71 تا 77

5

دکتر سید کاظم طباطبایی پور

استادیار

77 تا 77

6

محسن حسین زاده

مربی

77 تا 79

7

دکتر محمد علی رضایی کرمانی

استادیار

79 تا 81

8

دکتر مرتضی ایروانی

دانشیار

81 تا 83

9

حسن نقی زاده

استادیار

83 تا 85

10

دکتر مرتضی ایروانی

دانشیار

85 تا 87

11

دکتر محمد حسن رستمی

استادیار

87 تا 93

12

دکتر عباس اسماعیلی زاده

دانشیار

از 93 تا کنون

 

فهرست اعضاي هيأت علمي گروه علوم قرآن وحدیث

ردیف

نام و نام خانوادگی

مرتبه علمی

تلفن اتاق

آدرس ایمیل

1

دکتر علی اسدی اصل

استادیار

38805912

asadi_asl_h yahoo com

2

دکتر عباس اسمعیلی زاده

دانشیار

38803856

abbasesmaeely um ac ir

3

دکتر صاحبعلی اکبری

دانشیار

38805915

akbari_sahebali yahoo com

4

دکتر مرتضی ایروانی نجفی

دانشیار

38805919

[email protected]

5

دکتر سهیلا پیروزفر

دانشیار

38805920

spirouzfar um ac ir

6

دکتر مهدی جلالی

دانشیار

38805922

a.jalaly um.ac.ir

7

دکتر غلامرضا رییسیان

دانشیار

38803850

raeisian42 yahoo com

8

دکتر محمد حسن رستمی

استادیار

38805932

rostami um ac ir

9

دکتر محمدعلی رضایی کرمانی

دانشیار

38805933

rezai1385 yahoo com

10

دکتر سیدکاظم طباطبایی پور

استاد

38805941

tabatabaei ferdowsi um ac ir

11

حجه الاسلام حسن نقی زاده

استاد

38805966

naghizadeh ferdowsi um ac ir


موضوعات مرتبط: علوم قرآن و حدیث ، علوم قرآن ، وبلاگ علوم قرآن و حدیث
برچسب‌ها: علوم قرآن و حدیث , رشته علوم قرآن و حدیث , گروه علوم قرآن و حدیث , دانشگاه فردوسی , دانشگاه فردوسی مشهد دکتر مصطفوی | Dr. Mostafavi...
ما را در سایت دکتر مصطفوی | Dr. Mostafavi دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : drmostafavia بازدید : 340 تاريخ : شنبه 17 تير 1396 ساعت: 18:00

خبرنامه